DA EN

Book værelse

Fastelavnsbolle

Du kender Tivoli-kagen. Måske har du endda smagt den som flødebolle på Cakenhagen?
Nu har Nimbs chefkonditor, Torben Bang, også lavet den i en fastelavnsbolle-version. Smag den på Cakenhagen eller lav den selv:

Sådan gør du


Wienerdejen:

1. Opløs gæren i vand og æg. Tilsæt sukker, salt og hvedemel, og ælt dejen i 4-5 min. Rul dejen ud til et kvadrat på ca. 20 x 20 cm.

2. Bank smørret ud i et mindre kvadrat på ca. 12 x 12 cm. Læg smørkvadratet i midten af dejkvadratet, og fold dejen stramt op om smørret, så smørret er pakket helt ind i dej.

3. Rul til et aflangt rektangel på ca. 40 x 15 cm, og fold venstre side af dejen en tredjedel ind over og højre side ovenpå, så dejen danner tre lag i alt.

4. Gentag: Rul dejen ud til ca. 40 x 15 cm, og fold den på samme måde.

5. Gentag endnu engang: Rul dejen ud, og fold.

6. Dejen har nu 27 lag, hvilket giver en perfekt flaget og sprød konsistens.

7. Læg dejen på en tallerken med film henover, og stil den på køl i ca. 40 min. Rul den kolde dej ud til et aflangt rektangel på ca. 25 x 35 cm.

8. Skær stykket ud i kvadrater på ca. 8 x 8 cm, læg en teskefuld remonce i midten af hvert kvadrat, læg hvert hjørne ind mod midten, tryk de 'nye hjørner' lidt ind, så fastelavnsbollen bliver mere rund, stil den på en bageplade med papir, med samlingen nedad.

9. Stil fastelavnsbollerne til hævning et lunt sted med et klæde over.

10. Fastelavnsbollerne pensles med æg, når de er hævet til dobbeltstørrelse. Bag dem i en 180 grader varm ovn i ca. 15 min.

Æblekompot:

11. Skræl æblerne, og skær dem i mindre stykker. Kog æblerne op med sukker og krydderier, lad det koge så længe, at det begynder at blive fast i konsistensen. Smag til med lidt citronsaft. Afkøl.

Romcreme:

12. Pisk æggeblommer og sukker op til æggesnaps.

13. Udblød gelatinen i koldt vand, smelt gelatinen i 1 spiseske af flødeskummet. Hæld det ned i æggesnapsen sammen med rommen.

14. Vend resten af flødeskummet i. Stil det koldt, til cremen sætter sig lidt.

Samling og pyntning:

15. Pisk fløden, fyld flødeskummet i en sprøjtepose med stjernetyll. Skær wienerbrødsbollen midt igennem, læg overbollen ved siden af under bollen.

16. Læg en god spiseskefuld æblekompot ned i underbollen, Sprøjt en krans af flødeskum på toppen (der hvor snittet er) med sprøjteposen.

17. Fyld hullet ud med romcremen. Læg overbollen ovenpå, giv den et let tryk, pynt topbollen med lidt hvid glasur.

18. Rør ribsgeleen, til den er ensartet, fyld den i en lille sprøjtepose, og sprøjt Tivoli-spiralen oven på den hvide glasur.

fastelavnsboller_2_1220x910

Det skal du bruge

Wienerdej:

20 g gær
80 g koldt vand
1 æg
15 g sukker
2 g salt
225 g koldt hvedemel
250 g koldt smør
20 g koldt hvedemel

Remonce:

100 g sukker
100 g marcipan
100 g blødt smør
Rørt sammen til en blød masse.

Æblekompot:

4 – 5 æbler
100 g sukker
Knivspids kanel
Knivspids stødt nellike
Eventuelt lidt citron

Romcreme:

50 g æggeblommer
60 g sukker
40 g mørk rom
2 gelatineblade
300 g flødeskum

Pynt:

Ca. 250 g fløde
Hvid flormelisglasur
Ribsgelé